Openul Ungariei Eger, Ungaria, 10-13 martie 2011


Douăzeci de ţări reprezentate de 170 de sportivi au participat la Openul Ungariei de la Eger din 2011, printre care patru sportivi din România: Gabriela Constantin (OK Bucureşti); Gabriela Nicola (Marathon ’93 Lugoj); Dacian Makszin şi Petru Ifrosa (CCSH Lamont). Anul acesta, ITTF Para-TT a anulat proba de Open, astfel că se dispută doar probele de simplu şi pe echipe.

Gabriela Constantin a câştigat în faţa unei jucătoare germane şi s-a calificat în primii şase, câştigând apoi al doilea meci împotriva unei jucătoare australiene şi ajungând în semifinale. In final, a ocupat locul patru, un rezultat excelent. Dacian a câştigat două din cele trei meciuri disputate în grupa sa, terminând primul din grupă şi calificându-se în primii 8. El a câştigat cel de-al treilea meci contra Argentinei, intrând în semifinale. Totuşi, a pierdut ultimele două meciuri, obţinând de asemenea locul 4.

Gabriela Nicola a jucat excepţional, dar a pierdut toate cele patru meciuri din grupa sa, iar Petru a pierdut de asemenea ambele meciuri disputate cu Polonia şi Germania, dar în toate cazurile scorul a fost foarte strâns, seturile fiind pierdute la avantaj.

La proba pe echipe, Dacian a avut ca partener un jucător din Israel, în timp ce Petru a format echipă cu un sportiv italian. Ambii s-au aflat într-o grupă de cinci echipe, care au disputat 4 meciuri fiecare. Dacian a pierdut primul meci în faţa Sloveniei, dar a câştigat un meci foarte bun împotriva Argentinei. In cel de-al treilea meci contra Italiei, Dacian şi partenerul lui au câştigat cu 3-0, iar în meciul final au pierdut cu 3-1 în faţa echipei din Serbia/Ungaria. Partenerul lui Petru nu a fost o alegere bună, acesta pierzând primele sale trei meciuri, dar în meciul final împotriva echipei din Ungaria, cei doi sportivi au câştigat cu 3-1. Fetele au jucat în proba pe echipe la clasa 8-10, ceea ce a fost foarte dificil. Ele au pierdut primul meci în faţa echipei din Ungaria/Slovacia, dar scorul a fost foarte strâns şi amândouă au jucat foarte bine. In cel de-al doilea meci, au jucat contra Australiei şi Gabi Nicola a câştigat un meci la simplu, dar în final fetele au pierdut cu 3-1 meciul contra jucătoarelor de clasa 10.

În final, Dacian a câştigat o medalie de bronz la proba pe echipe şi 280 de puncte; Gabriela Constantin a obţinut 40 de puncte, Gabi Nicola şi Petru au câştigat 60 de puncte fiecare. Aceasta a fost prima competiţie internaţională a anului, iar rezultatele echipei noastre au fost foarte bune.

Open-ul Master al Italiei 22-27 martie 2011
Lignano, Italia

Acesta a fost cel mai mare Open organizat vreodată, la care au participat 339 de jucători din peste 30 de ţări, o competiţie de factor 40 şi prima competiţie importantă din 2011. România a fost reprezentată de patru jucători: Dacian Makszin şi Petru Ifrosa (CCSH Lamont, Cluj) şi Gabriela Constantin (OK Bucureşti) şi Gabriela Nicola (Maraton 93’ Lugoj).

Dacian a câştigat două din cele trei meciuri disputate la simplu – cu Slovenia şi Italia – şi s-a clasat în primii 16, dar a pierdut în faţa Franţei. Petru a pierdut ambele meciuri împotriva jucătorilor din Slovacia şi Israel. Gabriela Constantin a pierdut două meciuri cu Rusia şi Argentina, dar a câştigat meciul contra Germaniei. Gabi Nicola a pierdut ambele meciuri disputate cu Slovacia şi Norvegia.

La proba pe echipe, Dacian l-a avut ca partener pe Alexander Ohgren din Suedia, iar Petru Ifrosa pe Francisco Lopez din Spania, în timp ce fetele au făcut echipă la clasa 8.

Dacian a câştigat primul meci împotriva Sloveniei/Belgiei, pierzând al doilea meci contra echipei din Brazilia/Ungaria. Meciul final câştigat în faţa Italiei cu 3-2 i-a plasat pe cei doi jucători în primii 8. Ei au întâlnit Argentina şi au câştigat din nou cu 3-2, ajungând în semifinale. Meciul disputat cu Franţa a fost extraordinar, cei doi sportivi pierzând doar cu 2-3, iar în meciul pentru medalia de bronz au pierdut cu 3-1, situându-se pe locul 4.

Petru a pierdut primul meci contra Slovaciei şi al doilea meci cu Israelul, necalificându-se mai departe, iar cele două fete au pierdut toate cele patru meciuri.

Această competiţie a fost la fel de importantă ca şi Campionatele Europene – toţi sportivii de elită au fost prezenţi acolo, astfel că a fost o ocazie excelentă de a întâlni cei mai buni jucători din lume. În final, Dacian a obţinut 440 de puncte în clasamentul internaţional şi locul 4 la echipe – un rezultat excelent pentru o competiţie de asemenea nivel. Gabriela Constantin a obţinut 80 de puncte, un rezultat bun şi pentru ea.

Al 4-lea Open Al-Watani 10-13 aprilie 2011
Amman, Iordania

Peste 100 de jucători internaţionali au participat la cel de-al 4-lea Open Al-Watani de la Amman, Iordania. Patru membrii ai Lotului National de Tenis de Masa ai Comitetului National Paralimpic România a fost reprezentată de Dacian Makszin şi Petru Ifrosa (CCSH Lamont Cluj), Gabriela Constantin (OK Bucureşti) şi Gabriela Nicola (Maraton 93’ Lugoj).

Dacian a câştigat ambele meciuri din prima rundă de simplu şi a ajuns în primii 8, câştigând următoarele două meciuri şi pierzând în final în faţa Iordaniei. Petru a câştigat toate cele trei meciuri din grupa sa, dar a pierdut în semi-finală meciul cu Thailanda, obţinând în final medalia de bronz. Gabriela Constantin a pierdut două meciuri cu Egiptul şi Olanda, dar a câştigat cele două meciuri finale cu Egiptul, revenindu-i medalia de bronz. Gabi Nicola a pierdut două meciuri cu Belgia şi Norvegia, dar a câştigat cu uşurinţă meciul împotriva Indiei, obţinând de asemenea o medalie de bronz.

La proba pe echipe, Dacian l-a avut ca partener pe Petru Ifrosa, în timp ce fetele au făcut echipă la clasa 6-10 împreună cu Thailanda. Dacian şi Petru au câştigat toate cele trei meciuri împotriva echipelor din Iordania, Thailanda/Qatar şi Iordania/Iraq, ceea ce le-a asigurat medalia de aur. Gabi şi Gabita au pierdut în faţa echipei combinate din Belgia, Norvegia şi Olanda, dar au câştigat cele două meciuri disputate cu echipele din Egipt, obţinând medalia de bronz şi la proba pe echipe.

În final, Dacian a câştigat o medalie de aur şi una de argint şi 550 de puncte, în timp ce Petru a câştigat o medalie de bronz şi una de aur şi 600 de puncte. Fetele au câştigat două medalii de bronz fiecare, obţinând peste 130 de puncte în clasament. Acesta a fost un rezultat excelent pentru echipă şi un pas înainte în calificarea pentru Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012.

Al 8-lea Open International de Tenis de Masă din Slovenia 3-7 mai 2011
Lasko, Slovenia

La cel de-al 8-lea Open de la Lasko, Slovenia, au participat 45 de iări si peste 365 de jucători internationali, incluzându-i pe cei mai buni jucători din lume din Asia, America si Europa. Dacian Makszin si Petru Ifrosa (CCSH Lamont, Cluj), Gabriela Constantin (OK Bucuresti) si Gabriela Nicola (Maraton 93’ Lugoj) au reprezentat România.

Dacian a câstigat primul său meci si l-a pierdut pe cel de-al doilea în prima rundă la simplu si s-a calificat în primii 16, pierzând apoi meciul cu China. Petru a câstigat unul din meciuri si a ajuns în primii opt, unde a pierdut în fata Poloniei într-un meci foarte strâns. Gabriela Constantin si Gabriela Nicola au pierdut toate meciurile fiecare.

În proba pe echipe, Dacian l-a avut ca partener pe Alexander Ohgren (Suedia), în timp ce Petru a făcut echipă cu Francisco Lopez (Spania), iar fetele au avut parteneri din Ucraina si respectiv Republica Cehă. Gabi si Gabita au pierdut ambele meciuri, dar Gabita a câstigat un meci la dublu împotriva echipei combinate din Coreea si Franta. Petru a pierdut ambele meciuri în fata Frantei si a echipei din China/Turcia. Dacian a pierdut primul meci disputat cu câstigătorii medaliei de argint – Germania dar a castigat contra Austria si s-a calificat in primii 8, pierzand apoi meciul ch Franta care a castigat medalie de aur.

În final, Dacian a câstigat 160 de puncte, Petru – 160 si Gabita 30 de puncte. Aceasta a fost o competitie factor 40, mai dificilă chiar decât Campionatele Europene, care vor avea loc în octombrie.

Cupa Costa Rica, Heredia 4-6 august 2011

91 de jucatori din 15 tari au luat parte la a 2-a editie a Cupei Costa Rica de tenis de masa pentru personae cu dizabilitati. Sportivii au fost cazati la Hotelul Ramada Plaza Herradura din San Jose. Din Romania au existat 4 participari: Dacian Makszin, Petru Ifrosa (CCSH Lamont, Cluj), Gabriela Constantin (OK Bucuresti) si Gabriela Nicola (Maraton’93 Lugoj).
Prima zi a fost dedicate concursului individual. Deoarece participarea feminina a fost mica, s-a luat decizia de a combina clasele 6-7 si 8-9. Gabi Constantin a castigat ambele meciuri contra Braziliei, castigand astfel prima sa medalie de aur din cariera, in timp ce Gabi Nicola a castigat doua meciuri contra Mexicului si Canadei, dar a pierdut in fata jucatoarei japoneze, repurtand astfel medalia de argint. Dacian a avut ghinion la tragerea la sorti, pierzand ambele meciuri contra unor adversari redutabili din Argentina si Japonia, care au castigat primele doua locuri. Petru si-a castigat meciurile din grupa, ajungand in primii 8, dar a pierdut in fata unui jucator din Columbia.

La echipe, fetele au castigat in fata Braziliei, dar au pierdut al doilea meci in fata echipei combinate Canada-Japonia, situandu-se astfel pe locul 2 si medalia de argint. Dacian si Petru au batut mexicanii la clasa 3-5, dar au pierdut cu 2-3 in fata Braziliei, deci sau calificat in primii patru. In semi-finala au pierdut “la mustata” cu 2-3 la avantaj. In finala mica au intalnit din nou echipa Braziliei, pe care au batut-o cu 3-2 dupa un meci palpitant care a tinut toata sala cu sufletul la gura.

Cupa Costa Rica a fost un turneu foarte bine organizat, cu un nivel mult peste asteptari. Toti jucatorii de top din America Latina au fost prezenti, dar echipa noastra s-a comportat extrem de onorabil, intorcandu-se cu o medalie de aur, trei de argint si doua de bronz.

Acesta a fost inca un pas hotarator pentru calificarea pentru Jocurile Paralimpice de la Londra din anul viitor. Membrii echipei Romaniei sunt constienti de competitia acerba la nivel mondial pentru aceste calificari, dar sunt hotarati sa lupte pentru a-si implini visul.

Openul Britanic 13-18 septembrie 2011 Sheffield

Aceasta a fost una dintre cele mai mari competitii, cu participarea a 321 de jucători din 43 de tări, o competitie factor 40 si ultima competitie majoră înaintea Campionatelor Europene de la Split, Croatia. Au participat trei jucători români: Dacian Makszin si Petru Ifrosa (CCSH Lamont, Cluj) si Gabriela Constantin (OK Bucuresti).

Gabriela Constantin a pierdut două meciuri în fata Olandei si Frantei, dar în ambele cazuri ea a câstigat un set, aproape două, pierzând în final cu 1-3 în ambele situatii. Dacian a câstigat în fata Marii Britanii, a pierdut meciul cu Serbia si ar fi trebuit să câstige în fata jucătorului rus după ce a condus cu 2-0, neclasându-se deci în primii 16. Petru a câstigat în fata jucătorilor din Israel si Elvetia si s-a clasat în primii 16, dar a trebuit să joace cu un sportiv francez, care a câstigat în final medalia de argint.

În proba pe echipe, Dacian l-a avut ca partener pe Cristian Saiger din Austria, iar Petru Ifrosa a făcut echipă cu Croatia, în timp ce Gabriela a avut ca partenere o jucătoare coreeană si una din Marea Britanie. Partenerele Gabrielei nu au fost competitive, si Gabriela a pierdut ambele meciuri cu Polonia si Ucraina.

Dacian a câstigat primul său meci împotriva Marii Britanii, în timp ce al doilea meci contra Austriei s-a încheiat cu înfrângerea celor doi jucători. În următoarea rundă împotriva unei echipe combinate din Hong Kong/Coreea, cei doi sportivi au pierdut, dar de fapt Dacian a jucat extraordinar de bine si cu un partener mai bun ar fi ajuns cu sigurantă în semi-finale. Petru a avut într-adevăr ghinion, trebuind să joace împotriva Frantei si Germaniei si pierzând ambele meciuri.

Această competitie s-a ridicat la nivelul Campionatelor Europene, deci a fost o excelentă ocazie de a întâlni cei mai buni jucători din lume. In final, Dacian a obtinut 340 de puncte în clasamentul international, în timp ce Petru a obtinut 320 de puncte – un rezultat foarte bun. Totusi, Dacian trebuie să fie atent să nu piardă în fata unor jucători mai slabi decât el, mai ales la simplu. Gabriela Constantin a înregistrat reale progrese anul acesta si desi nu a obtinut puncte, a jucat foarte bine.

Campionatul European, Split, Croaţia 21-29 octombrie 2011

Campionatul European de Tenis de Masă Paralimpic a avut loc la Split, Croaţia, în perioada 22-28 octombrie. Au participat 291 de jucători din 31 de ţări, iar echipa României a inclus trei jucători de la Maraton 93 Lugoj, doi jucători de la Centrul Lamont Cluj şi un jucător de la OK Bucureşti.

Proba de simplu a început pe 22 octombrie, iar Dacian Makszin (Centrul Lamont) a pierdut în faţa francezului numărul 1 şi a câştigat meciul cu jucătorul rus, singurul care a ajuns în runda următoare. Gabriela Constantin (OK Bucureşti) a pierdut ambele meciuri în faţa jucătoarei olandeze numărul 1 şi a jucătoarei din Franţa numărul 6. Petru Ifrosa (Centrul Lamont) a pierdut ambele meciuri contra jucătorului slovac numărul 1 şi a jucătorului german numărul 6. Gabriela Nicola (Maraton’93 Lugoj) a câştigat un meci împotriva jucătoarei belgiene, dar a pierdut celelalte două meciuri ale sale contra Norvegiei şi Rusiei. Dorina Vargatu (Maraton’93 Lugoj) a pierdut ambele meciuri cu Marea Britanie 0-3 şi Slovenia 1-3, în timp ce Victor Doana (Maraton’93 Lugoj) a pierdut în faţa Marii Britanii şi a Germaniei 0-3, dar a câştigat cu uşurinţă meciul cu un jucător grec recent clasificat, care a fost plasat dupa competitie în clasa 6. Dacian a ajuns în primii 16, dar a pierdut uşor în faţa jucătorului austriac numărul 6. Dorina şi Victor s-au întors în România după proba de simplu.

In data de 25 octombrie a avut loc turneul antrenorilor, arbitrilor si voluntarilor, la care a participat si antrenoarea noastra Anca Chereches. Au fost in total 27 de jucatori, femei si barbate impreuna. Anca i-a batut pe rand pe cei din Austria, Norvegia, Croatia si Israel ajungand in finala cu un antrenor din Serbia. A castigat locul 2 la acest turneu, care a fost unul din evenimentele cele mai frumoase ale echipei noastre.

Proba de echipe a început pe 26 octombrie, iar Dacian şi Petru au jucat împotriva Slovaciei şi Suediei. Ei au pierdut meciul cu Slovacia 0-3, dar în meciul împotriva Suediei au pierdut 1-3. Petru a jucat excelent, câştigând primul meci şi fiind învins într-un meci strâns contra lui Alex Ohgren cu 2-3, scorul setului final fiind 11-13.

Fetele au jucat în sistem round robin” cu trei echipe la clasa 8 – Suedia, Germania şi Franţa. Gabriela Nicola a câştigat un meci contra jucătoarei franceze din clasa 7, dar altfel, rezultatul a fost 0-3, soldându-se cu locul 4. Fetele ar fi trebuit să câştige meciul contra Germaniei cu o fata din clasa 7 si 8, dar foarte tânăra echipă germană aflată la primul ei campionat european a fost în măsură să le ţină piept, câştigând medalia de bronz.

Cupa Tango IX 8–10 decembrie 2011
Buenos Aires, Argentina

113 sportivi din 23 de ţări au participat la această competiţie calificativă finală pentru Jocurile Paralimpice de la Londra 2012. România a fost reprezentată de trei jucători, toţi trei fiind foarte aproape de calificare: Gabriela Constantin, Dacian Makszin şi Petru Ifrosa.

Dacian a fost în grupă cu Italia și Argentina – el a pierdut în faţa jucătorului italian, dar l-a învins pe sportivul din Argentina. A câștigat meciul următor contra lui Acosta din Argentina şi a intrat în semifinale. L-a întâlnit pe jucătorul argentinian din topul clasamentului, Copola, şi l-a învins cu 3-2, ajungând în finale. În finale l-a întâlnit pe David Freitas din Brazilia pe care l-a învins cu 3-1, câştigând medalia de aur.
Petru a fost în grupă cu Italia şi Columbia; a câștigat meciul cu Italia, dar l-a pierdut pe cel împotriva Columbiei. În semifinale a pierdut în faţa sportivului din Israel, dar în ultimul meci contra Braziliei a obţinut victoria, câştigând medalia de bronz.
Gabita a fost într-o grupă de cinci şi a pierdut toate cele trei meciuri cu Argentina, Olanda şi Franţa, dar a câştigat cu ușurinţă meciul contra Braziliei.

La proba pe echipe, Dacian a avut ca partener un nou jucător din Columbia şi în meciul contra Argentinei cei doi au câştigat cu uşurinţă, apoi au pierdut în faţa Braziliei. În meciul final au pierdut din nou, dar au câştigat medalia de bronz.

Petru a făcut echipă cu Siada Shai din Israel, câştigând primele două meciuri contra echipelor din Columbia/Peru şi Belgia/Brazilia. În semifinale, cei doi sportivi au pierdut în faţa echipei din Marea Britanie/SUA, dar au câştigat medalia de bronz în meciul final cu Belgia/Brazilia.

Gabita a avut ca parteneră o jucătoare din Franţa, pierzând în faţa echipei din Italia/Canada. În disputa cu echipa din Egipt, ea a câştigat meciul său, apoi a pierdut la dublu și meciul final, dar a jucat excepţional de bine.

În final, Petru a câştigat 510 puncte și două medalii de bronz, Dacian a câştigat 500 puncte și o medalie de aur şi una de bronz, iar Gabita a câştigat 100 puncte, un rezultat foarte bun pentru echipa noastră