2013

Campionatele Europene de Judo IBSA pentru Seniori

şi Jocurile Mondiale pentru Juniori

4-6 decembrie 2013, Eger, Ungaria

 


118 sportivi din 21 de ţări au participat la această competiţie de la Eger, Ungaria. Florin Kovacs (32) şi Alex Bologa (18), împreună cu antrenoarea lor Gianina Andreica, au reprezentat România. Aceasta a fost prima participare a României, pentru că judo-ul pentru nevăzători a apărut doar la începutul lui 2012 la Cluj. Florin Kovacs a practicat judo-ul înainte ca văzul să i se deterioreze şi a reluat antrenamentul când a aflat de intenţia Clubului Sportiv Lamont din Cluj de a crea o echipă de sportivi judocani cu deficienţe de vedere.

Florin a avut ca adversar un sportiv din Azerbaidjan în primul meci, pe care l-a pierdut, şi apoi a pierdut de asemenea meciul cu un sportiv rus, ocupând locul 9 la categoria sa de 73 kg, un rezultat bun pentru prima sa competiţie internaţională majoră. Sportivii din Rusia şi Azerbaidjan au câştigat medaliile de aur şi bronz. Alex, deşi a împlinit 18 ani abia în noiembrie, a participat la proba seniorilor – 60 kg, pentru a câştiga experienţă. El a pierdut în faţa a doi ruşi, dar a câştigat în mod spectaculos meciul cu un sportiv spaniol, clasându-se pe locul 7 la primul său Campionat European de seniori.

Vineri, 6 decembrie, el a participat la Jocurile Mondiale pentru Juniori, destinate sportivilor sub 21 de ani. Au participat peste 40 de judocani din 20 de ţări. Alex a fost într-o grupă de 5 sportivi la clasa sa – 60 kg şi toţi au luptat în sistem round robin. Alex a câştigat meciurile cu sportivii din Spania, Azerbaidjan şi Belarus şi în final a pierdut în faţa Rusiei, obţinând medalia de argint. Acesta a fost un rezultat excelent pentru el, care a progresat foarte mult în ultimele 18 luni alături de antrenoarea sa Gianina, antrenându-se zilnic la Centrul Olimpic de Judo din Cluj. Alex a obţinut puncte valoroase în clasament, care îl vor ajuta să-şi realizeze visul de a fi primul judocan nevăzător care va reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Rio din 2016.