2011

INOT pentru nevăzători – International 2011

A 4-a Ediţie a Campionatelor Mondiale de Înot
International Blind Sports Association (IBSA) şi International Paralympic Committee (IPC)
Alanya, Turcia, 3-8 aprilie 2011

Patru membrii ai Lotului National de Inot Nevazatori ai Comitetului National Paralimpic, sportivi ai echipei Hope a Centrului Lamont din Cluj au reprezentat România la cea de-a 4-a ediţie a Campionatelor Mondiale IBSA de la Alanya, Turcia: Ciorap Naomi (14 ani), Prundaru Petrişor (16 ani), Ciorap Samuel (16 ani), Velecico Valentin (16 ani), toţi elevi la Liceul de Nevăzători Cluj, însoţiţi de antrenoarea lor, Emese Maniu, şi  de Sally Wood-Lamont, Preşedinta Comitetului Naţional Paralimpic din România si Directoarea Centrului Lamont.
Aceasta a fost cea mai importantă competiţie a lor de până acum şi de asemenea, prima participare a României la Campionatele Mondiale IBSA. Un număr de 21 de ţări şi-au trimis echipele la această competiţie care precede Campionatele Europene din iunie şi care este în acelaşi timp o competiţie de calificare pentru Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012.
Piscina cu 10 culoare şi o lungime de 50 de metri, deschisă în urmă cu doar câteva săptămâni specific pentru CM IBSA, a oferit condiţii excelente de desfăşurare a competiţiei.
În prima zi, Ciorap Naomi a câştigat proba de 100 m fluture şi a doborât recordul Campionatelor Mondiale IBSA la clasa ei S13, obţinând medalia de aur. La proba de 50 m bras, Ciorap Samuel a câştigat medalia de argint la clasa S12, la o diferenţă de 3 zecimi de secundă faţă de sportivul rus. La proba 100 m fluture Prundaru Petrisor a obtinut medalia de bronz.
In a doua zi competitionala Ciorap Samuel a castigat o medalie de argint la proba 200 bras şi o medalie de bronz la proba 100 m spate. Ciorap Naomi a castigat medalia de argint la proba 50 m fluture, diferenta dintre ea si castigatoarea medaliei de aur fiind de 4 milisecunde.
In a patrea zi competitionala Samuel a castigat o medalie de argint la proba 100 bras la o diferenţă de 5 zecimi de secundă faţă de sportivul rus si o medalie de bronz la proba 50m spate. Ciorap Naomi a doborât recordul Campionatelor Mondiale IBSA la clasa ei S13 la proba 50m spate obţinând medalia de aur.
Acesta a fost un result excellent pentru echipa care a învăţat să înoate cu numai doi ani în urmă (Velecico Valentin doar în noiembrie 2009).

Campionatele Europene de Nataţie IPC
Berlin, 3-10 iulie 2011


Echipa României  

Patru tineri înotători cu deficienţe de vedere cu vârste între 14-16 ani, Samuel Ciorap, Naomi Ciorap, Petrisor Prundaru, Valentin Velecico, împreună cu un tânăr  înotător cu dizabilităţi fizice, Ionel Romaniuc (16) şi asistentul acestuia, Andrei Griguta, însoţiţi de către antrenoarea lor, Emese Maniu, şi Sally Wood-Lamont, au participat pentru prima dată la Campionatele Europene de Nataţie IPC. Toţi cei cinci sportivi au format prima echipă de înotători români care s-au calificat pentru Campionatele Europene IPC, o realizare remarcabilă după doar doi ani şi jumătate de înot competiţional. În total, au participat 440 de sportivi din 36 de ţări, iar pentru înotătorii români a fost cea mai dură competiţie de până acum, ei formând una dintre cele mai tinere echipe din competiţie şi concurând cu sportivi cu o experienţă de cel puţin zece ani.

Naomi Ciorap a obţinut locul 4 la proba de 200 m  individual mixt, locul 5 la 100 m bras şi locul 5 la 50 m liber, calificându-se la toate aceste probe pentru Londra 2012. Ea s-a clasat de asemenea pe locul 2 în proba de 100 m spate feminin şi pe locul 6 la 100m liber. Samuel Ciorap a obţinut doar locul 6 în finala de 100 m bras, cu un timp de 1.12 minute – cel mai bun timp al său de până acum. Samuel s-a calificat de asemenea pentru Londra la 50 m liber, chiar dacă nu a obţinut un loc în  primii şase.