Federatia Internationala de Baschet in Fotoliu Rulant (IWBF)

si Comitetul National Paralimpic (CNP)

Cantonament de Baschet in fotoliu rulant la Cluj-Napoca, 9-11 iulie 2013

Cupa Balcanica la Baschet in fotoliu rulant – prima editie, 12-13 iulie 2013

A fost al 3-lea cantonament al Romaniei la Baschet in fotoliu rulant organizat in cooperare cu IWBF: primul a fost organizat in Cluj in anul 2011, al 2-lea a fost in Arad si cel de-al treilea s-a tinut din nou la Cluj in perioada 9-11 iulie 2013. Echipa IWBF a fost alcatuita din: Maurice Hammerton (GB) – IWBF Development Officer, Douwe de Wit (Netherlands) – antrenor si Hans Vorsteveld (Netherlands) – clasificator. Domnul Hans Vorsteveld a clasificat toti sportivii prezenti la acest eveniment.

Trei jucatori tineri si un antrenor din NPC Serbia si patru jucatori si doi antrenori din NPC Bulgaria ni s-au alaturat in acest cantonament international; cel mai tanar sportiv  a fost din Bulgaria si a avut doar 10 ani. In total au fost 30 de participanti – 23 din Romania si 7 din Bulgaria/ Serbia.

Din Romania au participat sportivi legitimati la urmatoarele cluburi: 5 sportivi de la AJ Constanta, 2 sportivi de la Maraton ‘ 93 Lugoj, 5 sportivi de la CCSH Lamont Cluj, 6 sportivi de la Temerarii Arad si 5 sportivi de la ‘’Cumpara Responsabil’’ Brasov. Alaturi de acesti sportivi au fost si 3 antrenori romani.

Pregatirea sportivilor s-a concretizat in cele 2 antrenamente zilnice: primul de la 10.00-13.00 si cel de-al doilea de la 16.00 – 19.00. Antrenorii au fost foarte buni, au facut o treaba excelenta; au stiut sa trezeasca interesul sportivilor si sa-i motiveze pe tot parcursul cantonamentului, reusind astfel sa impuna conditii dificile de antrenament.


In dimineata zilei de 12 iulie, a debutat Prima Cupa Balcanica. Au participat 5 echipe: Temerarii Arad, ‘’Cumpara Responsabil’’ Brasov, Bulgaria/Serbia, AJ Constanta si Lamont Cluj. S-a jucat in sistem turneu, disputandu-se astfel 10 meciuri.

 

Rezultatele au fost urmatoarele:

locul 1 = Bulgaria/Serbia,

locul 2= Lamont Cluj

locul 3 = ‘’Cumpara Responsabil’’ Brasov

 

In concluzie, a fost un cantonament foarte bun; staff-ul IWBF a fost excelent si fiecare jucator a invatat mult si a progresat.  Ne dorim sa continuam aceasta excelenta colaborare cu IWBF, care a reusit sa atraga noi jucatori si sa ridice nivelul baschetului in fotoliu rulant din Romania.

 

Turneul international de baschet in fotoliu rulant, 6-9 septembrie, Varna Bulgaria

In perioda 6-9 septembrie 2013 la Varna , Bulgaria  o competitie internationala de baschet in fotoliu rulant. Au participat 6 echipe: Istanbul (Turcia), Varna(Bulgaria), Sofia (Bulgaria), Odessa (Ucraina), Gomel (Belarus) si Echipa nationala, Romania.

Echipa Romaniei a avut in lot jucatori de la  mai multe cluburi :

–          Gabriel Dronca (Temerarii Arad)

–          Gelu Vrabie (Temerarii Arad)

–          Ionut Grosu (Temerarii Arad)

–          Constantin Bracon (Temerarii Arad)

–          Petru Ifrosa (Lamont Cluj)

–          Alexandru Diaconu (Lamont Cluj)

–          Robert Otvos (Lamont Cluj)

–          Mihai Gaita (Lamont Cluj)

–          Ion Chiaburu (Brasov)

–          Petru Punga (Brasov)

–          Florin  Strachinaru (Brasov)

–          Daniel Mititelu (Constanta)

Antrenorul echipei a fost Madalina Palie

Rezultate:

–          Romania  – Turcia      29:78

–          Romania – Belarus     58:11

–          Romania – Sofia         47:12

–          Romania – Odessa      51:16

–          Romania – Varna        29:33

In urma rezultatelor obtinute, Istanbul, Turcia a ocupat locul 1, Varna Bulgaria a ocupat locul 2 si Romania a ocupat locul 3.