Tabăra de Antrenament a Federaţiei
Internaţionale de Baschet în Fotoliu Rulant (IWBF)
Arad, 10-13 iulie 2012

Aceasta a fost a doua tabără de antrenament din România organizată de IWB, prima fiind cea de la Cluj, de anul trecut. Ni s-a alăturat echipa din Bulgaria, rezultând astfel o tabără internaţională de antrenament cu un număr total de 21 de participanţi – 12 din România şi 9 din Bulgaria. Sportivii români au fost: 1 jucător de la clubul din Constanţa; 2 jucători de la clubul Maraton ’93 din Lugoj; 4 jucători de clubul Temerarii din Arad. Echipa IWBF i-a avut ca membri pe Maurice Hammerton, ofiţer de dezvoltare IWBF, Benjamin (Benny) Ryklin, antrenor, Hans Vorsteveld – clasificator. In mai 2012 a fost semnat un acord de coloborare intre Comitetul National Paralimpic (CNP) si Motivation Romania, prin care CNP a beneficiat de 20 de fotolii rulante sportive pentru sportivii legitimate. Primele zece au fost donate taberei de antrenement din Arad.

 

                                                                          Maurice Hammerton da explicatii tecnice.


Cupa Mării Negre la baschet în fotoliu rulant

Celalte doua cluburi beneficiare sunt Temerarii Arad si Maraton’93 Lugoj care au o echipa de baschet in fotoliu rulant. Antrenamentele au avut loc în două reprize zilnic: 9:00 – 12:00 şi 16:30 – 20:00, iar antrenorii au lucrat cu 11 şi respectiv 10 jucători fiecare. Prima zi a fost dedicată mişcărilor de bază, în timp ce în a doua zi s-a trecut la mişcări mai avansate. Antrenorii au fost excelenţi şi au menţinut motivaţia şi interesul jucătorilor. În dimineaţa celei de-a treia zile, a avut loc Cupa Ziridava şi s-au disputat trei meciuri: Bulgaria v Arad; Arad v Cluj; Cluj v Bulgaria. Rezultatele au fost următoarele: Locul 1 : Varna Sporting Club, Bulgaria ; Locul 2 : Lamont Club, Cluj ; Locul 3 : Temerarii, Arad. Dupa-masa celei de-a treia zile a fost consacrată unei sinteze a şedinţelor de antrenament, unor mişcări mai avansate şi unui foarte frumos meci final. Aceasta a fost o tabără de antrenament foarte utilă; membrii echipei IWBF au fost excelenţi şi toţi jucătorii au învăţat multe de la ei. Aşteptăm cu nerăbdare organizarea unei alte tabere internaţionale de antrenament în 2013, posibil la Constanţa.

Varna, 4-8 octombrie 2012

 

Patru țări, Bulgaria, Moldova, România și Ucraina au participat la această competiție de la Varna, Bulgaria. Cazarea la Grand Hotel din Varna a beneficiat de excelente facilități și mâncare buna, deși băile din camere nu erau complet accesibile. Hotelul avea un bazin de 30 x 30 m cu apa minerala, plus ca am avut noroc de vreme calda (25-27 grade) ca sa putem inota. Echipa națională a României a fost formată din 10 sportivi: Gabriel Dronca, Gelu Vrabie, Ion Chiaburo, Ionuț Grosu (Temerarii Arad); Petru Ifrosa, Alex Diaconu, Robi Otvos (Centrul Lamont); Daniel Mitetelu (Constanța); Emil Gama, Leo Lupașcu (Maraton’93 Lugoj). L-am invitat pe Maurice Hammerton, Manager de Dezvoltare la IWBF, pentru a fi antrenorul nostru la Varna – Maurice a condus o tabără de antrenament pentru jucătorii noștri la Arad, în iunie 2012. Echipele au sosit pe data de 4 octombrie și s-au organizat două transporturi, unul de la Cluj și altul de la Arad, în timp ce Ionuț Grosu și Daniel Mitetelu au venit cu autobuzul de la Constanța la Varna. Am reusit sa gasesc un sponsor la Cluj – BRENNTAG – pentru a echipa sportivii cu treninguri foarte frumoase si cate doua maieuri pe care s-au inscriptionat numele lor si al Romaniei. Faptul ca au avut, pentru prima data, un astfel de echipament, le-a insuflat un puternic spirit de echipa si multa pasiune.

Primul meci, România-Ucraina, a fost câștigat de România cu 30-14; al doilea, România-Moldova, a fost câștigat de România cu 57-8; meciul final disputat cu Varna, Bulgaria, a fost foarte strâns: în primul sfert a condus Varna, apoi în sferturile 2 și 3 România a condus cu 6 puncte, iar în ultimul sfert Varna a preluat conducerea, obținând victoria cu 28-26. Aceasta a fost o competiție excelentă și Maurice ne-a ajutat, dar mai avem încă mult de lucru până să atingem standardele europene: avem nevoie de mai multe meciuri internaționale și, înainte de toate, avem nevoie de un antrenor de baschet pentru echipa noastră națională. În 2013, aș dori să avem două tabere de antrenament și să găsim mai multe cluburi europene contra cărora să jucăm. În ultimele trei luni din 2012 voi încerca să stabilesc acorduri cu cluburi europene în afara celui existent cu Varna și, de asemenea, să organizez o competiție internațională cu participarea a 5 țări în iulie 2013, la Cluj.

Sally Wood-Lamont
Presedinte, Comitetul National Paralimpic