2012

OPENUL CAMPIONATULUI DE ATLETISM DIN CROAŢIA 2012 Zagreb, 3 – 6 MaI 2012

338 de sportivi din 26 de ţări au participat la această competiţie internaţională IPC. Aceasta a fost una dintre ultimele competiţii de calificare pentru Jocurile Paralimpice de la Londra. România a fost reprezentată de trei sportivi: Cojoc, Florin (Politehnica Iaşi); Petria Marian (Sporting Club, Galaţi); Stănescu, Marioara (Maraton’93 Lugoj). Maria a concurat la proba de aruncare a greutăţii, cu un rezultat de 5,47m. Florin Cojoc a concurat la săritura în lungime într-o grupă de patru, alături de 2 atleţi din Rusia şi unul din Bulgaria, şi a câştigat cu uşurinţă medalia de aur, cu o foarte bună săritură de 6,30m, cel mai bun rezultat al său într-o competiţie internaţională. Marian a participat la proba de 100m, dar a avut mari emoţii pentru că aceasta a fost prima sa competiţie, a luat startul târziu şi a terminat ultimul cu timpul 15,42, care este un timp foarte slab pentru el. De obicei aleargă în 14,04 sau mai puţin.

 

Florin şi Marian au participat apoi la proba de 200m, ambii câştigând o medalie de bronz.

Aceasta a fost o competiţie de înalt nivel, dar cu o proastă organizare. Totuşi, echipa României s-a comportat bine, aducând acasă 3 medalii.

Stadskanaal, Olanda, 21-29 iunie 2012 Campionatele Europene – Atletism

Campionatele au reunit la Stadskanaal 520 de sportivi din 38 de ţări pe durata a cinci zile de competiţie, 33 dintre aceşti sportivi fiind deţinătorii recordurilor mondiale la probele respective. Aceasta a fost ultima competiţie internaţională majoră înainte de Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012, care vor debuta peste doar 67 de zile. Festivitatea de deschidere a început cu parada sportivilor din centrul oraşului spre stadion. Rusia a avut cea mai numeroasă delegaţie, 67 de sportivi, Polonia 42 şi Germania 34 de sportivi. Din România au participat doi sportivi: Florin Cojoc (Politehnica Iaşi) şi Marian Petria (Galaţi).

                                                 

Marian a avut prima probă de 100 m alergare duminică, 24 iunie, în condiţii meteorologice extreme, dar a reuşit să se califice cu timpul de 15,11 pentru finală, care a avut loc în aceeaşi zi la orele 17:00. El a terminat ultimul în finală, dar cu un timp îmbunătăţit de 15,01 – este evident că îşi poate ameliora timpul cu mai mult antrenament.

Marţi, Florin Cojoc a participat la săritura în lungime. Au fost prezenţi doar 5 sportivi – o participare redusă, dar totuşi Florin a câştigat medalia de aur cu o săritură de 6,18. De fapt, la Zagreb a sărit 6,30. Aceasta este prima medalie de aur pentru România obţinută la atletism la un Campionat European Paralimpic. Miercuri, Marian a participat la proba de 200 m alergare şi a terminat pe locul 5 din 6, o performanţă foarte lăudabilă pentru prima sa participare la CE. Florin a terminat pe locul 5 din 5, cu timpul 25,12. Este evident că România nu poate decât să-şi amelioreze rezultatele la acest sport şi avem cel puţin încă un tânăr sportiv (16 ani) din Cluj în pregătire pentru a forma lotul naţional pentru 2013.