Ministerul Tineretului si Sportului si Comitetul National Paralimpic

Programul ‘’Pierre de Coubertin’’ – Prin sport vom fi egali

Cantonament de Futsal pentru nevazatori

17-20 iulie Cluj-Napoca, 2013

 In cadrul proiectului Pierre de Coubertin – Prin sport vom fi egali, lansat de Comitetul National Paralimpic impreuna cu Ministerul Tineretului si Sportului, s-a urmarit implementarea unui nou sport in Romania: Futsal pentru nevazatori. Scopul acestui proiect este formarea a 3 – 4 echipe si organizarea primului Campionat National al Romaniei la Futsal pentru nevazatori.

Dolce Sport si a sprijinit acestui cantonament. Au participat 16 sportivi din: Bucuresti, Buzau, Bacau si Cluj-Napoca. Conditiile oferite pentru sportivi in acest cantonament au fost excelente: cazarea si masa au fost asigurate la Hotelul Sport, iar antrenamentele s-au desfasurat la Liceul Special pentru deficienti de vedere Cluj-Napoca. De asemenea, sportivii au avut la dispozitie si mingi speciale pentru Futsal, adica mingi cu clopotei pentru a ajuta sportivii sa se ghideze dupa minge pe teren.

Echipa este alcatuita din 1 portar care poate avea vederea normala sau partial normala (categoria B2 sau B3) si care va avea functia de ghid, plus 4 sportivi care trebuie sa fie complet nevazatori (categoria B1). Toti sportivii de pe teren (cu exceptia portarului) vor fi obligati sa poarte acoperitori pentru ambii ochi.

Un meci se desfasoara pe durata a doua reprize egale de cate 25 minute fiecare, 10 minute pauza, si fiecare echipa are dreptul la 1 time-out de 1 minut in fiecare repriza. Daca meciul este egal dupa 50 de minute de joc, se vor executa loviturile de penalty pentru a determina castigatorul. Exceptie face finala, unde daca meciul este egal dupa 50 de minute de joc, se vor acorda prelungiri, doua reprize a cate 5 minute fiecare.Daca nici dupa prelungiri nu s-a decis castigatorul, atunci se vor executa loviturile de penalty pentru a determina castigatorul.

Programul acestui cantonament a fost destul de incarcat, sportivii avand doua antrenamente zilnic, unul dimineata si unul dupa-masa. In dimineata zilei de 18 iulie, sportivii alaturi de cei doi antrenori VERES ATTILA si LUKACS MONICA au dezbatut notiunile de regulament; li s-a explicat jucatorilor cam tot ce trebuie sa stie legat de regulament, cum se desfasoara un meci de Futsal, precum si problemele legate de comportamentul sportivilor pe teren.

La antrenamentul de dupa-masa au inceput cu exercitii de pregatire fizica generala, precum si exercitii de orientare pe teren. Au continuat cu exercitii cu mingea, orientarea pe teren dupa sunetul mingii, sutul spre poarta. Si in ziua urmatoare, la cele 2 atrenamente efectuate, s-a urmarit cunoasterea co-echipierilor, orientarea sportivilor pe posturi (in atac, pe mijloc sau in aparare), precum si dezvoltarea spiritului de fair-play.

Cei doi antrenori VERES ATTILA si LUKACS MONICA au fost foarte buni, au facut o treaba excelenta; au stiut sa trezeasca interesul sportivilor si sa-i motiveze pe tot parcursul cantonamentului, reusind astfel sa impuna conditii dificile de antrenament.

In ultima zi s-au format 3 echipe: Bucuresti, Bacau si Buzau/Cluj. Au jucat sitem turneu, adica fiecare cu fiecare. S-a urmarit punerea in aplicare a tot ceea ce au invatat in aceste zile de cantonament. Au fost meciuri foarte frumoase si foarte strans disputate, din 3 meciuri, doua s-au finalizat dupa loviturile de penalty.

Clasament:

1.     Buzau/ Cluj

2.    Bucuresti

3.    Bacau

Acest cantonament a fost unul reusit. Sportivii au acumulat atat cunostinte teoretice, cat si practice. De asemenea, toti au primit sfaturi pentru continuarea pregatirii acasa, iar in 15 – 17 noiembrie sunt asteptati din nou sa soseasca la Cluj pentru Campionatul National de Futsal pentru nevazatori.

Sportivii participanti:

BUCUREȘTI:

–          HÂRLET MARIUS

–          GÂRBOAN OVIDIU

–          GRECU ELVIS

–          CUCU VASILE

–          CALOTĂ COSMIN

–          CUCU ALEXANDRU

BACĂU:

–          ANTON IONUT

–          CIOINEAG IULIAN

–          DAMIAN VASILE

–          SUMĂNARU LUCIAN

–          MARIAN SASU plus 1 insotitor

BUZĂU:

–          PĂUN TIBERIU

–          NISTOR MIHAI

–          GRECU MIHAI

–          ISTODOR MARCEL

CLUJ-NAPOCA:

–          ALIN NEDELCU

–          SILEAN PAUL  (Ghid)

 

ANTRENORI:

–          VERES ATTILA

–          LUKACS MONICA

 

COORDONATORI:

–          LĂPĂDATU SORIN (Vice Presedinte Comitetul National Paralimpic)

–          CHERECHES ANCA (Director Technic, Comitetul National Paralimpic)

 

Comitetul National Paralimpic, Romania in colaborare cu Ministerul Tineretului si Sportului

Programul “Pierre de Coubertin’’ – Prin sport vom fi egali

Campionatul National de Futsal pentru nevazatori

30 Noiembrie – 1 Decembrie, Fabrica de Sport, Cluj-Napoca

 

In cadrul proiectului Pierre de Coubertin – Prin sport vom fi egali – lansat de NPC Romania in colaborare cu Ministerul Tineretului si Sportului, s-a initiat un nou sport in Romania – Fotbal pentru nevazatori. Scopul acestui proiect a fost formarea a 3-5 echipe in Romania si selectia sportivilor pentru alcatuirea echipei nationale.

Campionatul National de Futsal pentru nevazatori a avut loc in Cluj – Napoca, in perioada 30 Noiembrie – 1 decembrie la Fabrica de Sport, si au participat 4 echipe: Bacau/Cluj, Bucuresti, Buzau si Mures.

Vremea a fost excelenta (soare si cald), iar conditiile de joc au fost printre cele mai   bune, terenul avand pe margine parapeti de lemn, care au ajutat sportivii sa se ghideze pe parcurul meciurilor.

Am avut deosebita placere sa-l avem ca invitat pe Ulrich Pfisterer din Germania. Este un fost jucator de fotbal si acum este antrenor. Din anul 2007 este Antrenorul principal a echipei de Fotbal pentru nevazatori a Germaniei, dar si a echipei MTS Stuttgart. In cadrul Adunarii Generale IBSA din Copenhaga, august 2013, a fost ales Presedinte al “International Blind Sports Association (IBSA)” – Comitetul Sportiv de Fotbal. Doamna Sally Wood-Lamont, care tot in luna august a fost aleasa Presedinte European IBSA, l-a invitat pe Ulrich l-a Cluj sa-i ajute pe antrenori, arbitrii si jucatori, dar  si sa le impartaseasca cunostintele sale excelente despre acest joc.

De asemenea dorim sa multumim celor doi antrenori care au asigurat buna desfasurare a meciurilor si au fost permanent alaturi de sportivi: Monica Lukacs si Veres Attila.

Rezultatele Campionatelor Nationale de Futsal pentru nevazatori:

1.    Bacau

2.    Bucuresti

3.    Buzau/Cluj

4.    Mures

Cupa Internationala a Romaniei – rezultate:

  1. Bacau
  2. Republica Moldova
  3. Bucuresti

Pro TV, Digi Sport si Transilvania Live au fost prezenti la acest important eveniment.Ulrich a ajutat la formarea Echipei Nationale a Romaniei si de asemenea a promis doua meciuri amicale in Dortmund in aprilie anul viitor – inainte de o competitie majora cu alte sase foste tari din Europa de Est care va avea loc in mai 2014.Buzau a format si o echipa de juniori sub 17 ani, in consecinta putem afirma ca Fotbalul pentru nevazatori s-a dezvoltat si va ramane in continuare ca sport paralimpic.NPC Romania este recunoscatoare proiectului Pierre de Coubertin, care ne-a sprijinit asa de mult in initierea unui nou sport paralimpic de echipa, sub egida NPC.Ulrich ne-a informat ca nivelul sportivilor din Romania este mai ridicat decat al celor din Ungaria si Republica Ceha care joaca international de peste 5 ani. Ar fi minunat daca am reusi calificarea echipei de fotbal pentru nevazatori la Tokio 2020.